Календар

 

Контакти

 

 

История

Историческа справка за Народно основно училище Г. Димитров сега ОУ "Иван Вазов" с. Струя обл. Бургас.

     Село Струя обл. Бургас е малко планинско село, разположено в Източно Стара планина, близо до левия бряг на река Луда Камчия.Към 01.01.1986г. жителите на селото са около 720 души.  Съседни села сна с.Струя са с. Добромир, с. Билка и с. Трънак от област Бургас и с. Аспарухово и с Лопушна от обл. Варна.

     До 1944г. децата са се обучавали в двете джамии в горна и долна махала от ходжите. Обучението се е водило на целодневно. На обучение са били обхванати средно около 30 - 40 момичета и момчета. Времетраенето на обучението е било от месец ноември до месец май. През зимата всяко дете сутрин е носело по едно дърво за печката.

     След 1944г. се открива училището с обучение на всички подлежащи от 7 до 14 годишна възраст  последователно като се е започнало с първи клас и до 1950 г. достига до шести клас. Обучението се е водило общо за двете махали в джамиите. Учениците за седми клас са отивали на обучение в с. Билка.

     За първи път седми клас се открива в селото през учебната 1961/62 година и завършилите продължават на следващата учебна година осми клас в Трънак обл. Бургас. След няколко години завършилите седми клас са продължавали осми клас в с. Добромир което най близкон.то село, намиращо се на около 2 км от с. Струя.

     Поради това, че осмокласниците са преминавали риката по въжен мост, което е представлявало опасност за здравето им през 1980/81Г. учебна година за първи път осми клас се открива в с. Струя с Директор Никола Узунов.

     През 1966г. се открива група полудневна детска градина, който води занятия в една от стаите на старото пълномощничество.

    Сега съществуващото училище от 3 класни стаи се зпочва през 1958г. и се строи до 1961г. под ръководството на кмета Антон Александров Камбуров местен жител роден през 1926г.

     За разширение на училището през 1967г. се построява първата барака под ръководството на същия кмет и директора на училището Тодор Петков Бакалов. За задоволяване на училището с помещения за занимални както в началния така и в средния курс се построява горната барака с три помещения под ръководството на директора на училището Георги Узунов.

     Днес училището се състои от три постройки с общо 8 класи стаи. в него през учебната 1986/87г. се обучавали 130 деца от пъви до осми клас и групи на полудневната детска градина наброявали общо 41 деца от 4 до 6 годишна възраст.

     Общия брой на учителския персонал през 1985/86г. 14 души от които две редовни детски учители под ръководството на Директора на училището Иван Славов Тадоров роден на 06.11.1926г. редовен прогимназиален учител с втори клас квалификация носител на орден на "Кирил и Методий" .